جاذبه های دیدنی شمال که در تمام فصول سال بخصوص بهار و تابستان تعداد زیادی مسافر را در بر می گیرد بسیار زیاد هستند. همیشه مسیرهای منتهی به شمال ایران ترافیک سنگین دارد و این ناشی از طبیعت زیبا و دلچسب و آرامبخش شمال است که مسافران را با این ترافیک باز هم به سمت خود می کشاند. علاوه بر این مکان های طبیعی و خوش آب های مازندرانی مکان های تاریخی مازندران نیز که از جاذبه های دیدنی و گردشگری آن به شمار می روند، دیدنی و شگفت انگیز هستند.
در این مطلب با ما همراه باشید تا با تعدادی از این جاذبه های تاریخی مازندران آشنا شوید.
10 مورد از مکان های تاریخی مازندران
1- عمارت منوچهر خان کلبادی
عمارت منوچهرخان کلبادی از جاذبه های تاریخی مازندران ، واقع در محله ی آب انبار نو حدود یکصد و سی سال قبل بدستور سردار جلیل از امراء ارتش وقت ساخته شد و بنام فرزند بزرگش امیر نصرت شکوه نظام به امیریه معروف شد.
سبک معماری این ساختمان از تکایای دوره ی قاجاری برگرفته شده و دو بخش اندرونی و بیرونی دارد.بنای اصلی این عمارت در بخش اندرونی در دو طبقه و یک زیرزمین احداث شده و هر طبقه دارای یک شاه نشین و اتاقهای دو طرفه است.
مصالح ساختمانی این بنا شامل چوب و آجر و بام آن بصورت شیروانی و سفال پوش میباشد.
2- مجموعه صفوی فرح آباد
مجموعه صفوی فرح آباد از مکان های تاریخی مازندران در روستای فرح آباد در ۲۸ کیلومتری شمال ساری، نزدیک دریای خزر واقع شده است و در عهد سلاطین صفوی مخصوصاً در زمان شاه عباس کبیر و از مهم ترین بنادر شمال ایران و مرکز مبادلات تجاری محسوب می شد.
به همین دلیل کاخ سلطنتی ، مساجد، مدارس ، بازار، حمام،پل وباغ در آن احداث بود پس از مدتی از سال نیز محل سکونت و تفرجگاه سلاطین صفویه بود.
ساختمان مسجد (مدرسه) فرح آباد که درگذشته به صورت مخروبه ای بود، پس از انجام تعمیرات اساسی، امروزه در وضعیتی بهتر قرار گرفته و دارای ارزش های سیاحتی است. این مجموعه از بهترین مکان های تاریخی مازندران است.
3- عمارت و باغ صفوی باغشاه
باغ مصفا و دل فریبی که امروزه محل شهرداری بهشهر است، همان باغشاه معروف به اشرف البلاد دوره صفوی است که به گفته سیاحان و جهانگردان،پر از درختان سرو صد ساله و گلهای آراسته بوده است.
این مکان به سال ۱۰۲۱ قمری و در دوره شاه عباس اول صفوی با نام عمارت دیوانخانه بنا شد و کاخ تابستانی او بوده است. درختان کهن و جویهای سنگی که با شیب طبیعی منطقه توسط مهندسین دوره صفوی ساخته شده هنوز در این باغ خودنمایی میکند. این منطقه به نام اشرف خوانده میشد.
در سفر به شمال ایران، حتما سری به جاذبه های تاریخی مازندران بزنید تا آثار تاریخ را در جای جای این شهر حس کنید.
4- برج لاجیم در منطقه سوادکوه
برج لاجیم که در روستای لاجیم منطقه سوادکوه واقع شده، سهواً به مقبره امامزاده عبدالله معروف شده است. برج لاجیم در زمان تسلط آل زیار بر طبرستان در فاصله سالهای ۳۱۶ الی ۴۴۳ هجری قمری ساخته شده است. اهمیت برج لاجیم بیشتر به دلیل دارا بودن کتیبه پهلوی در کنار کتیبه کوفی است. همچنین خط کوفى این کتیبه، از نظر زیبایى و ارزش هنرى، از زیباترین نمونه هاى خط کوفى تزئینى به شمار مى رود.
5- کاخ تمیشان نور
این کاخ که در ۵ کیلومترى شرق شهر نور واقع شده؛ در دوران سلطنت پهلوى به دستور اشرف خواهر محمدرضاشاه بنا گردیده است.
کاخ تمیشان از مکان های تاریخی مازندران ، داراى یک اتاق پذیرایى زیبا و مجلل، اتاق خواب یا استراحتگاه، حمام و آشپزخانه ای ست که با مدرن ترین دکور وسایل آشپزى تجهیز شده. محوطه کاخ بسیار بزرگ و داراى استخر، اصطبل و محل اقامت نگهبانان است. روبروى آن بناى زیبا و بزرگ دیگرى وجود دارد که در کنار ساحل دریاى خزر ساخته شده و به عنوان پلاژ اختصاصى مورد استفاده قرارمىگرفته.
برای اسکان در نور، راه های زیادی وجود دارد. از کمپ زدن در جاهای امن تا اجاره خانه های روستاییان و یا استفاده از مکان هایی که شهرداری نور برای اقامت گردشگران در نظر گرفته است. اما پیشنهاد ما به شما این است که قبل از سفر خانه هایی را با قیمت و امنیت مناسب انتخاب کنید و از سفر خود لذت کافی را ببرید.
6- قلعه کنگلو از مکان های تاریخی مازندران
قلعه کنگلو و دژ اسپهبد خورشید در استان مازندران جز آثار فاخر و بی نظیر ایران محسوب می شود. قلعه کنگلو شاهکاری از دوران ساسانی است که با قرار گرفتن در یک استتار طبیعی و موقعیت سوق الجیشی ویژه، در طول تاریخ از دستبرد ، تجاوز و تخریب مغولان و حمله اعراب درامان مانده است.
باروهای بلند این قلعه همچون بال های عقابی با صلابت، بر فرازصخره ای گسترده شده و در دو سوی شمالی – جنوبی امتداد یافته است. از بقایای این قلعه دو برج توپر است که برای پایدار و استوار کردن، به شکل قرینه ساخته شده اند.
7- کاخ سلطنتی در بابل
کاخ سلطنتی بابل که به دوره پهلوی مربوط است . در باغ مصفایی در جنوب بابل قرار داردو محل فعلی دانشکده پزشکی مازندران است .بنای کاخ دو طبقه است با اتاقها و سالنهای متعدد و مزین به گچبری های بسیار زیبا .مصالح عمده ساختمان کاخ را سنگ تشکیل می دهدونمای خارجی آن عناصر تزیینی بسیار جالب دارد.
تزیین داخلی وخارجی کاخ ویژگی های خاصومنحصر به فردی داردکه مشابه آن در کاخهای این دوره کمتر دیده می شود. اگر به کاخ های سلطنتی علاقه مند هستید بازدید از این کاخ زیبا که از مکان های تاریخی مازندران است را از دست ندهید.
8- کاخ صفىآباد بهشهر
کاخ صفیآباد از جاذبه های تاریخی مازندران ، یادگار شاهعباس در شهرستان بهشهر در استان مازندران است که در سال ۱۰۱۰ هجری قمری بنا شده است، این کاخ چشمانداز زیبایی دارد و بهعنوان یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی بهشهر شناخته میشود.
این کاخ زیبا در میان باغی بهصورت مربع دارای ابعاد ۲۵ در ۲۵ قرار دارد و شامل دو طبقه میشود. ورودی کاخ در جبهه شمالی قرار دارد و برای ورود به کاخ باید از ۵ پله بالا بروید. طبقه اول اتاقهای متعددی دارد که دسترسی به آنها از طریق راهرو و هشتی امکانپذیر است. طبقه دوم هم شبیه به طبقه اول اتاقهای زیادی دارد و بر اساس برخی روایات نقاشیهای دیواری زیبایی در این کاخ وجود داشته است که به مرور زمان از بین رفتهاند.
9- آتشکده آمل
آتشکده آمل مربوط به دوره ساسانیان است و در آمل، محله پائین بازار، در شهر قدیم واقع شده است. آتشکده آمل با توجه به ویژگی های خاص معماری در شمار بناهای قرن نهم هجری قمری است و در مقایسه با سایر برج های این دوره از وسعت قابل ملاحظه ای برخوردار است.
ساختمان این بقعه شامل بدنه چهار گوشه و برج مخروطی شکل است و در قسمت فوقانی بدنه دارای مقرنس های تزیینی است. آتشکده بصورت چهار گوشه و گنبد مخروطی است و گنبد آن دو پوش می باشد که هر دو پوش آن در اثر زلزله و عوامل جوی منطقه خراب شده است.
10- نقش برجسته شکل شاه آمل
شکل شاه اثری تاریخی و از دیگر مکان های تاریخی مازندران است. این بنا در 60 کیلومتری جنوب شهر آمل در جانب غربی تونل وانا در کنار محور ارتباطی تهران به آمل و در تنگه باستانی موسوم به بند بریده، و در نزدیکی چشمه آب معدنی استراباکو قرار دارد.
این نقش برجسته که در محل به شکل شاه معروف است جدید ترین و آخرین نقش برجسته تاریخی ایران در بین ۱۰۵ نقش برجسته کشف شده به شمار میآید و در آن ناصر الدین شاه سوار بر اسب در وسط و ۱۰ تن از درباریان در طرفین شاه حجاری شده است.
البته مسیر مناسبی برای بازدید از نقش برجسته وجود ندارد و گردشگر باید در مسیری خاکی از لابلای سنگ ها، محیط ناامن، زمین خیس شده به علت آب رودخانه هراز، درختچه ها و علف های هرز و بوی بد که در راه حس می شود گذر کند.